Ingrediënten:
1 rodekool
1 zoetzure appel (zoals goudreinet), klokhuis verwijderd en in blokjes
5 el suiker
6 el azijn, bijv. balsamicoazijn of appelazijn
50 g roomboter
1 kaneelstokje
3 laurierblaadjes
6 kruidnagels
Optioneel: Scheut rode Port
Verder nodig: mandoline, stoofpan
Aan de slag:
Snijd de rodekool en appels met behulp van de mandoline in flinterdunne repen. Smelt de boter in de pan en roerbak de rodekool gedurende 2 minuten op middelhoog vuur.
voeg ca 300 ml water toe, evt goede scheut port en vervolgens alle andere ingrediënten.
Breng aan de kook en zet het vuur dan heel laag. Doe de deksel op de pan en stoof in 2 uur (maar langer mag ook) heel zacht, of net zolang totdat het vocht verdampt is en de rodekool lekker zacht is. Proef of de rodekool goed op smaak is. Voeg anders nog wat extra suiker en azijn toe en een flinke draai uit de pepermolen.
Verwijder voor serveren het kaneelstokje, de kruidnagels en de laurierblaadjes.
Bij, vega, vegetarisch, winters, groente