Hummus

Ingrediënten:

250 gram gedroogde kikkererwten

1 theelepel baking soda

1,5 liter water

270 gram tahin

4 eetlepels vers citroensap

4 geplette knoflookteentjes

Koriander naar smaak

100 ml water / kookvocht

zout

Om erbij te serveren: goede olijfolie, chilipoeder, verse peterselie, extra kikkererwten.

Aan de slag:

1. Kikkererwten weken: Week de nacht van te voren de kikkererwten in een grote kom water. De kikkererwten zijn net sponzen en zuigen veel water op, zorg er dus voor dat je vééél water in de kom doet. De volgende ochtend gooi je het water weg en spoel je de kikkererwten goed om.

2. Kikkererwten koken: Zet een pan op het vuur, doe de kikkererwten en 1 theelepel baking soda in de pan en verwarm voor 3 minuten terwijl je goed blijft roeren. Voeg vervolgens het water toe en breng aan de kook. Haal het schuim en de velletjes die naar boven komen er steeds af met een schuimspaan. Kook voor ongeveer 20 – 40 minuten of zelfs nog langer. De kooktijd is erg afhankelijk van de kikkererwten die je gebruikt. Blijf tussendoor goed checken of ze al klaar zijn, je moet ze makkelijk kunnen pletten tussen je duim en wijsvinger.

3. Pureer de kikkererwten: Giet de kikkererwten af, maar bewaar een deel van het water. Doe de kikkererwten in een foodprocessor (of blender) en pureer tot het een stevige pasta is geworden. Voeg de knoflook, tahin, het citroensap en 1,5 theelepel zout toe terwijl de food processor nog draait. Voeg daarna het water (ongeveer 100 ml) toe om de hummus tot de juiste dikte te krijgen. De hummus wordt weer dikker na een aantal uur dus maak hem iets dunner dan je eigenlijk zou willen. Pureer in totaal voor ongeveer 5 minuten. Doe de hummus in een kom en laat nog een half uurtje rusten.

4. Dien op: Dien de hummus op in een mooi schaaltje. Wees niet zuinig met de olijfolie en maak af met chilipoeder (of cayennepeper) en verse peterselie. Als je slim was, heb je wat kikkererwten achter gehouden en dan kan je deze als topping gebruiken voor je hummus. Eet de hummus als dip met warme pitabroodjes.

Bron: ikbenirisniet.nl

Hummus, bij, tapas, vega, vegetarisch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *