Ingrediënten:
5 tomaten of 1 blik gepelde tomaten
2 eetlepels olijfolie
1 ui en/of prei
2 teentjes knoflook
2 takjes peterselie
2 takjes selderij
2 worteltjes
1 bouillonblokje
1 el tomatenpuree
basilicum
tijm
oregano
salie
laurier
zout
vers gemalen zwarte peper
Aan de slag:
- Als je verse tomaten gebruikt, kook ze totdat ze gaan vervellen. Laat ze even afkoelen onder de koude kraan – anders verbrandt je je vingers – ontvel ze en stamp ze fijn.
- Hak ui, selderij, peterselie, knoflook, worteltjes fijn, en laat het fruiten in een koekenpan met de bodem bedekt met olijfolie totdat de ui een bruine kleur krijgt. Voeg dan de tomatenpuree toe.
- Naar keuze kun je paddenstoelen (in grote stukken gehakt) of paprika (kleine sliertjes) toevoegen.
- Doe de tomaten – zie n. 1 – of een blik gepelde tomaten erbij.
- Temper het vuur als alles begint te koken: “Opgelet: Het moet pruttelen!”
- Voeg oregano, tijm, basilicum laurier en/of andere kruiden toe, des te beter als ze vers zijn.
- Doe wat zout, peper en bouillonblokje erbij en doe het deksel erop. Sluit de pan niet helemaal af.
- Laat het een half uurtje pruttelen, af en toe roerend om te voorkomen dat de saus aanbakt.
Tips:
- De saus kan 3 of 4 dagen in de koelkast, of voor langere tijd in de diepvriezer.
- Je kunt de saus op de pizza smeren, in plaats van gepelde tomaten.
- Bij “stap 3″ als je gehakt of champignons gebruikt, laat het eerste fruiten in olijfolie en een teentje knoflook, voordat je het in de saus doet.
Bron: dolcevia.com
Italiaans, saus, bij, tomaten, tomatensaus