Boeuf Bourguignon

Ingrediënten: (4 personen)

1 Kg Rundvlees (riblappen, oid)

350 gram spek in blokjes

2 wortelen

1,5 ui

3 teentjes knoflook

1,5 el bloem

500 ml rode wijn

1,2 liter runderboullion

1 el tomatenpuree

1 el tijm

2 laurierblaadjes

350 gram champignons

16 Zilveruitjes

200 gram krieltjes

10 gr peterselie

olijfolie

boter

peper

zout

Aan de slag:

1 Pel de ui en snijd in halve ringen. Schil de wortel en snijd in grove stukken. Pel de knoflook en hak fijn. Snijd het vlees in blokjes van 3 cm x 3 cm.

2 Verwarm de oven voor op 230℃. Verhit een braadpan op middelhoog vuur zonder olie of boter en bak het spek 2-3 minuten. Haal het spek uit de pan en zet apart. Doe een beetje olie en boter in de pan en bak vervolgens het vlees (in delen) rondom goudbruin en houd ook apart. Bak dan de ui en de wortel in de pan gedurende 2-3 minuten en houd daarna apart.

3 Doe het spek en het vlees terug in de pan en breng op smaak met peper en zout. Voeg de bloem toe en schep alles goed om. Zet de pan in de oven gedurende 4 minuten, op die manier verliest de bloem zijn smaak.

4 Haal de pan uit de oven en voeg de wijn, bouillon, wortel, ui, tomatenpuree, tijm, laurier en knoflook toe. Verlaag de temperatuur van de oven naar 165℃. Zet de pan met deksel erop in de oven gedurende 2.5 tot 3 uur. Controleer tussendoor de garing van het vlees, afhankelijk van je oven kan het vlees eerder of later klaar zijn.Tip: Je kunt het gerecht ook op het fornuis afmaken. Zet de pan dan op het laagste vuur met de deksel erop en laat ook 2.5 tot 3 uur garen.

5 Breng een half uur voordat het vlees klaar is water aan de kook voor de krieltjes. Schil de krieltjes indien nodig. Kook ze vervolgens beetgaar (in ca. 18 min.). Giet daarna af en laat kort uitstomen. Snijd ondertussen de champignons grof. Smelt een beetje boter in een koekenpan en bak de champignons goudbruin op middelmatig vuur. Voeg de zilveruitjes nog een minuut toe aan de koekenpan.

6 Haal de boeuf bourguignon uit de oven en roer de krieltjes, champignons en zilveruitjes erdoor. Hak de peterselie fijn en garneer het gerecht met de peterselie.

bron: cheflix (aanrader)

Stoven Hoofd klassiek Frans vlees feestelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *