Vega Bitterballen met Jackfruit

Ingrediënten:

1 blik jackfruit

2 blaadjes gelatine

60 gr roomboter

60 gr bloem

snufje nootmuskaat

zwarte peper

1 takje tijm

1 el worcestersaus

60 gr bloem

400 ml runderbouillon (of groentebouillon voor een vegetarische bal)

3 eieren

150 gr fijn paneermeel

150 gr grove paneermeel

2 el grove mosterd

Aan de slag:

 1. Laat de gelatineblaadjes wellen in koud water. En spoel de jackfruit even af met water en laat goed uitlekken.
 2. Bak in pan met dikke bodem de jackfruit in een klont boter goed aan. Kruid de jackfruit vervolgens met zout, peper, nootmuskaat en tijm en bak totdat de het uit elkaar valt. Voeg dan de worcestersaus toe.
 3. Schep het jackfruitmengsel uit de pan en  laat de rest van de boter in de pan smelten en iets bruin kleuren.
 4. Voeg dan de bloem toe en gaar paar minuten mee zodat een mooie roux ontstaat. Vervolgens  voeg je nu de koude bouillon toe en breng aan de kook. Blijf goed roeren totdat er een stevige salpicon/massa ontstaat.
 5. Pak nu de gewelde gelatineblaadjes. Knijp ze goed uit en laat ze oplossen in de massa. Nu schep je ook het jackfruitmengsel erbij en mix goed.
 6. Proef of massa goed op smaak is, want door te frituren verdwijnt wat van de intensiteit van de kruiden. Wees dus niet bang om het mengsel extra kruidig te maken.
 7. Schenk het mengsel nu in platte schaal of bak en dek af met folie. Laat afkoelen in de koelkast. Voor het allerbeste resultaat laat je het een nacht in de koelkast staan.  
 8. Tik in een diep bord de eieren los  en verdeel over drie andere borden wat bloem , de fijne paneer en de grove paneer.
 9. Haal de schaal met de opgestijfde massa uit de koelkast en neem er kleine stukjes uit.  Rol er balletjes van en haal daarna door de bloem, dan door het losgeklopte eieren vervolgens door de fijne paneer dan nog een keer door de losgeklopte eieren en dan door de grove paneer. Leg het balletje daarna op een schaal.
 10. Ben je klaar met alle balletjes? Laat de bitterballen in spé dan in de koelkast nog even rusten (rond de 30 minuten) of zelfs een tijdje in de vriezer.
 11. Frituur de ballen in een pan met dikke bodem (of frituurpan)  2 tot 5 minuten ( afhankelijk of ze koel of bevroren zijn) in olie van 180 graden.
 12. Serveer met lekkere grove mosterd!

bron: fairtradeoriginal.nl

Snack, bij, tapas, vega, vegetarisch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *