Ciabatta

Ingrediënten:

500 gram patentbloem plus wat extra om te strooien

10 gram zout

10 gram gedroogde gist

40 ml olijfolie

400 ml lauw water

griesmeel of semolinameel om de onderkant te bestrooien

Aan de slag:

De voorbereiding

Klassieke Ciabatta heeft meestal een rechthoekige of vierkante vorm. Neem een vierkante plastic bak en vet deze in. Je hebt een inhoud nodig van minstens 2 maar liever 3 liter. Voor het vormen van het deeg is het belangrijk dat het vierkant is. Mocht je geen vierkante plastic bak hebben dan kun je ook een brownie vorm gebruiken. Als je van plan bent vaker Ciabatta te maken is het aanschaffen van een vierkante plastic bak geen overbodige luxe. Je kunt uiteraard ook gewoon bakpapier in de vorm leggen om wat het misschien wat makkelijker maakt dit slappe deeg uit zijn vorm te krijgen zonder het te hoeven aanraken met je handen.

Het deeg maken

Doe de bloem, het gist in een kom en plaats deze onder de mixer die voorzien is van een deeghaak. Zet de mixer aan op een lage stand en voeg de olie en driekwart van het water toe. Mix dit geheel nu tot dat je zeker weet dat alles goed gemixed is. Gist moet zogezegd “wakker worden” om zijn werk te kunnen gaan doen. Om die redenen doen wij het zout er ook pas bij nadat alles goed gemixed is en de gist goed door het deeg gemengd is. Nu kunnen wij langzaam de rest van het water toevoegen. Dit deeg is zo nat omdat het 100 ml. meer water dan bij een normaal brood. Laat het deeg door draaien op gemiddelde snelheid voor ongeveer 5 tot 8 minuten.

Vormen van het deeg

Wanneer het deeg klaar is wordt het tijd om het deeg te vormen. Neem de plastic vierkante bak en laat het deeg hierin lopen uit de kom. Met het deeg in de vorm gaan we het deeg afdekken zodat het kan rijzen. Tijdens het rijzen ontstaat warmte en die willen wij in de vorm houden dus wij dekken de bovenkant van de bak af met een vochtige (NIET NAT) theedoek of met huishoudfolie. Zet het deeg nu tochtvrij weg en laat de natuur zijn werk doen. Zet het deeg niet bij de kachel over opwarmende oven om het rijzen te versnellen dat veranderd de structuur van het brood. Laat het deeg staan tot het 2-3 keer in omvang is toegenomen. Dat kan 1-2 uur duren.

ciabatta-deeg

De Ciabatta afbakken

Door dat het deeg zeer nat is,  ook nog eens dun en elastisch, komt het waarschijnlijk moeilijk uit de vorm. Als je vaker Ciabatta wilt maken is het misschien een idee om eens uit te kijken naar vierkante siliconen vormen. Deze zijn heel flexibel en dat zou best wel eens kunnen helpen bij het storten van Ciabatta deeg. Je kunt het deeg dan storten zonder dat je met je handen aan het deeg hoeft te komen.

Inmiddels hebben wij de oven aangezet die wij voorverwarmen op 230° C. Wij hebben de bakplaten uit de oven gehaald en die hebben wij bedenkt met bakpapier.

Bestrooi het werkblad flink met bloem en als je dat in huis hebt een beetje griesmeel. Door de natte structuur van het deeg is het behouden van de vierkante vorm wel een uitdaging. Probeer om het deeg zo min mogelijk te bewerken. Hoe meer je het behandeld/bewerkt hoe meer lucht het deeg verliest. Wanneer het deeg een redelijk veirkant vormt strooi je nog wat bloem met griesmeel over het deeg. Snijd het deeg nu in 4 gelijke stukken bijvoorbeeld eerst in de 2 helften, en vervolgens de twee helften ook weer in ( zo komen wij op 4 broden).

ciabatta deeg

Wanneer je de het deeg op de bakplaat legt kun je het nog iets uitrekken. Klinkt simpel toch ? Beried je voor op een strijd tussen mens en brood, het deeg is dun, nat en heeft een geheel eigen wil. Het is dan ook maar goed dat  een authentiek, rustiek ciabatta niet egaal van vorm maar lekker nonchalant.

Ciabatta

We geven nu het deeg nog een kleine 10 minuten om verder tot rust te komen om ze vervolgens in 25 minuten goudbruin te bakken. Een goed gebakken Ciabatta klinkt hol van binnen als je op de onderkant klopt.

Laat de broden afkoelen op een rooster.Zou je het brood te warm snijden dan trek je het helemaal stuk en dat zou doodzonde van al je harde werk zijn.

Bron: pastamammamia.nl

Vega, vegetarisch, brood, bakken, bij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *