Zelf Roomboter maken

Ingredienten:

  • 500 ml room (ongeslagen slagroom)
  • 2 el karnemelk

Aan de slag:

Doe de room in een keukenmachine en mix op een hoge stand. Door het schudden of mixen slaan de vetbolletjes in de room kapot en gaan ze samenklonteren. Na een paar minuten schudden of mixen scheidt de karnemelk zich af en wordt het handig om een theedoek over je machine te draperen. Anders spettert je hele keuken onder de meuk. Na een tijdje zal je zien dat er een grote klomp boter in de karnemelk drijft. Giet de karnemelk af en doe de boter in een kommetje. Zet deze in de koelkast zodat de boter weer hard kan worden. De karnemelk kan je nu direct opdrinken of in de koelkast bewaren voor later.

Als de boter na een uur of 2 hard is geworden, moet je de resterende karnemelk uit de boter wassen. Doe je dit niet zal de boter na 1 of 2 dagen ranzig worden. De boter wassen doe je door de boter onder een ijskoude kraan te kneden tot alle laatste restjes karnemelk verdwenen zijn. Meng de boter eventueel met wat zout en bewaar het in de koelkast.

Bron: rutgerbakt.nl

bij, boter, vega, vegetarisch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *