Ingrediënten:
2 blikjes zalm
5 aardappels in kleine blokjes gesneden
2 voorgekookte rode bietjes
4 eetlepels mayonaise
1 halve eetlepel ketchup
1 fijngesnipperde ui
1 theelepel mosterd
Scheutje witte wijnazijn
3 zoetzure augurken in kleine stukjes gesneden
1 theelepel grofgemalen zwarte peper
1 theelepel dille
Zout naar smaak
Aan de slag:
- kook de aardappelen in 10 tot 15 minuten gaar, maar niet tot moes. Laat afkoelen.
- Snijd de bietjes in blokjes.
- Snijd de ui en de augurken ook in kleine blokjes of snipper ze in de keukenmachine.
- Laat de zalm even uitlekken en breek met een vork voorzichtig de stukken zalm los en vis de graat eruit.
- Stamp de aardappelen samen met de biet tot een rode grove puree.
- Roer de ui en augurkstukjes er doorheen.
- Voeg peper, dille en zout toe.
- Meng mayonaise, ketchup, mosterd en azijn in een bakje en roer dit er ook doorheen. Dit is je basis. Zet een uurtje in de ijskast, zodat de smaken goed kunnen settelen.
- Maak op op een mooi bord of schaal. Maak een soort heuveltje of zo.
- Leng wat mayonaise of cocktailsaus aan met een klein beetje azijn en smeer de salade daar licht mee in.
- Garneren met stukjes tomaat, plakjes gekookt ei, plakjes komkommer of plakjes augurk, garnalen, paling, gerookte forel en rivierkreeftjes. Kies maar.
Vis, zalm, slaatje, feestelijk, koud, buffet, hoofd