Ingrediënten:
- 2 kg varkensprocureur of varkensnek
- 4 steranijs
- zout
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 el donkere sojasaus
- 50 ml lichte sojasaus
- 50 ml Shoaxing rijstwijn
Voor de Babi Pangangsaus:
- 1 rode ui
- 3 tenen knoflook
- 5 cm gember
- 1 el sambal oelek
- 2 el roomboter
- 2 steranijs
- 1 el komijnpoeder
- 210 g tomatenpuree
- 65 g suiker
- maïszetmeel
- scheutje witte wijnazijn
- 3 el atjar
Extra Nodig:
- flinke pan
- staafmixer met hakmolentje
- olie om in te frituren
- keukenpapier
Aan de slag:
Babi pangang spek – voorbereiding
Stap 1:
Breng het vlees in koud water (zoveel, tot het onderstaat) met de steranijs, zout, verkruimeld bouillonblokje, twee soorten sojasaus en rijstwijn aan de kook.
Stap 2:
Zet het vuur zacht en laat het vlees afgedekt in circa 2 uur gaarkoken. Schuim het water regelmatig af.
Stap 3:
Haal het vlees uit de pan en laat afkoelen.
Babi pangang saus
Stap 1:
Pel en hak de ui en de knoflook. Schil en hak de gember fijn.
Stap 2:
Maal de ui, knoflook, gember en sambal tot een gladde boemboe in het hakmolentje van de staafmixer.
Stap 3:
Smelt de boter en bak de boemboe met de steranijs en komijnpoeder circa 10 minuten.
Stap 4:
Meng de tomatenpuree en suiker erdoor. Voeg kokend water toe en breng aan de kook.
Stap 5:
Leng wat maïszetmeel aan met een scheutje water en bind de saus ermee af. Breng op smaak met een scheutje wijnazijn en eventueel nog wat suiker.
Babi pangang afmaken
Stap 1:
Verhit de frituurolie tot 180 °C. Frituur het vlees in circa 3 minuten krokant.
Stap 2:
Laat uitlekken op keukenpapier.
Stap 3:
Snijd het vlees in plakken. Leg de atjar op een schaal, rangschik het vlees erop en lepel de saus erover.
bron: 24kitchen.nl
Chinees, Azeatisch, Hoofd, Babi