Ingredienten:
Indosaus (die maak je eerst):
1 ui gesnipperd,
2 eetl. Milde olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetl. Tomatenpuree
1 eetl. Sambal ulek
1 blik cherrytomaten (muti)
1/4 groentebouillonblokje
3 serehstengels
6 limoenblaadjes (djeroek peroet, keffir)
3 cm verse laoswortel (in plakjes en gekneusd)
1 theelepel losse palmsuiker
Zout naar smaak
Terong belado:
Bovenstaande indosaus
2 aubergines
3 tenen zwarte knoflook
2 theelepels zonnebloemolie
1 theelepel sesamolie
2 eetl. Geroosterde sesamzaadjes
1/2 bosje koriander, grof gehakt
Aan de slag:
Begin aan de Indosaus:
Verhit olijfolie in een pan, fruit de ui op laag vuur tot zacht en zoet. Voeg knoflook en tomatenpuree toe. Vuur ietsje omhoog en ontzuur de puree in ca. 2 minuten. Voeg de overige ingrediënten toe samen met een snufje zout en laat op laag vuur 30 minuten pruttelen.
Daarna verder met de Terong Belado:
Snijd de aubergines in vingerlange repen en bestrooi met zout. Verhit wat zonnebloemolie olie in een ruime koekenpan en bak de aubergine in kleine porties krokant.
Daarna alles terug in de pan en schep er de indosaus bij. Gaar de aubergine 8 tot 10 minuten tot het zacht is.
Stamp intussen de knoflook in de vijzel met 2 theelepels zonnebloemolie tot een papje. Voeg de sesamolie hier aan toe en verdeel dit over de aubergine.
Bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes en koriander. Lekker met nasi uduk of gewoon rijst.
Bron: indorock – Vanja van der Leeden (topboek vol met supergave gerechten)
Vegetarisch, indonesisch, indisch, aubergine, feestelijk