Zachte Broodjes/Puntjes

Lekkere zachte broodjes (bron: Roger van Damme)

Een van mijn grote liefhebberijen is zelf brood bakken. Er gaat geen week voorbij zonder minimaal 1 keer brood of iets dergelijks te bakken. Ik heb heel lang brood gebakken met een lekkere krokante korst. Maar ineens wilde ik een keer zachte bolletjes met hagelslag. Hier volgt een fijn werkend recept voor van die zachte melkbolletjes, of Puntjes.

Ingrediënten (op kamertemperatuur) voor ongeveer 15 stuks:

500 g bloem

225 g melk

35 g verse gist (of 12 gram gedroogde gist, werkt net zo goed)

3 eierdooiers

50 g kristalsuiker

10 g zout

80 g boter + extra klontje om in te vetten

Maak een kuiltje in de bloem en giet de melk erin.

Doe er de gist en 2 eierdooiers bij.

Roer de melk eerst los met de eieren en gist en meng er daarna beetje bij beetje de bloem bij.

Kneed de suiker, het zout en de boter er door.

Kneed net zolang tot je een mooi glad en soepel deeg hebt. Rol tot een bolletje, dek af met plasticfolie en een schone theedoek en laat 35 minuten rusten.

Sla de lucht uit het deeg en verdeel in bolletjes van 50 g. Leg de bolletjes met de onderkant naar boven, dek af met plasticfolie en laat 10 minuten rusten.

Duw uit elk bolletje de lucht en rol (indien gewenst) tot puntjes. Vet de bakplaat in met een klontje boter en leg hierop de puntjes.

Dek af met plasticfolie en laat 60 minuten rijzen.

Bak af:

Klop de overgebleven eierdooier los en bestrijk de broodjes hiermee. Bak 8 minuten af in een voorverwarmde oven op 230°C. Deze broodjes worden heerlijk zacht en zijn net ietsje steviger dan de fluf die je in de supermarkt koopt. zeker de moeite!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *