Bereiding sushirijst
Als je zelf sushi gaat maken begin je met de rijst. Deze kan je bij veel supermarkten tegenwoordig ook al halen, let er wel op dat er sushirijst op de verpakking staat. Bij een willekeurige toko in de buurt kun je sowieso slagen. Dit heb je nodig om de sushirijst te maken:
Ingrediënten sushirijst:
– 5 eetl Rijstazijn
– 1 eetl witte wijnazijn
– 500 gr sushirijst
– 1 liter water
– Snufje zout
– Snufje suiker
Benodigdheden
– Grote houten schaal om rijst in af te laten koelen (hangiri)
– Grote pan om rijst in te koken
– Vergiet
Aan de slag:
Belangrijk is om op tijd te beginnen. De rijst moet nadat je het gekookt hebt namelijk helemaal afkoelen. De rijst wordt het lekkerst als je het op een natuurlijke manier laat afkoelen. Idealiter kook je de rijst in de ochtend, dan kan je hem aan het einde van de middag gebruiken om sushi van te maken. Als eerste beginnen we met het wassen van de rijst. Je kan daarbij een vergiet gebruiken. Was de rijst net zolang totdat het water helder is wat van de rijst afkomt. Laat het goed uitlekken. Ondertussen maak je van de rijstazijn, wijnazijn, suiker en zout een mengsel wat je in de magnetron even kort opwarmt. Roer alles goed door elkaar zodat de suiker en het zout opgelost zijn. Er zijn ook kant en klare flesjes sushi azijn verkrijgbaar. Doe nu de rijst in een pan en giet het water hierover heen. Over het algemeen geldt bij sushi rijst de volgende regel: voor elk kopje rijst doe je 1,5 kopje water erbij. Breng dit nu aan de kook en laat het voor ongeveer 15 minuten zacht koken. Liefst met een deksel erop. Houd de rijst in de gaten en proef tussendoor even of hij of hij al goed is. Zet dan het vuur uit en laat hem nog 10 min met deksel nastomen. De rijst moet kleverig en klonterig zijn. Doe de rijst daarna in de houten schaal en giet hier ook het afgekoelde azijn mengsel overheen en meng het goed zonder je de rijst kapot roert. Dit is de algemene bereiding maar dit kan per verpakking natuurlijk verschillen. Laat de rijst nu afkoelen en bedek de sushirijst met een theedoek totdat je de sushi verder gaat maken.
Voorbereiding sushi
Ingrediënten sushi (naar keuze en smaak):
1 pak nori vellen a 10 stuks (zeewiervellen)
200 gr verse rauwe tonijn
200 gr verse rauwe zalm
1 komkommer
Japanse pickle (ook wel Takuan genoemd en te koop bij de toko)
100 gr surimi sticks
Geroosterde sesamzaadjes
1 avocado
Mango
Garnalen, gebakken of gekookte
Andere ingredienten naar keuzeVoor garnering:
Wasabi
Gemberslices
Soy-saus
Benodigdheden
Bamboe-matje
Japanse stokjes
Aan de slag:
- Avocado/mango: snijd hem doormidden en draai om de pit heen. Dan krijg je twee mooie helften waar je de schil vanaf haalt. Snijd het vruchtvlees in reepjes van 1 cm.
- Komkommer: naar voorkeur schil je de komkommer wel of niet. Snijd hem in vieren en verwijder de zaadlijsten. Ook de komkommer snijd je daarna in plakken van 1 cm.
- Japanse pickle; seze is ook lang gerekt en zorg je dat je dunne repen hebt van max 1 cm
- Tonijn: sls je de tonijn gebruikt voor de nigiri variant moet hij iets langer en dikker zijn, ongeveer 4 cm (l) bij 1,5 cm(b). De tonijn die je in de normale sushirolls gaat gebruiken is ongeveer 1 cm dik.
- Zalm: Voor de zalm geldt hetzelfde als voor de tonijn.
- Surimi sticks: ook voor de surimi kan je dezelfde afmetingen aanhouden als voor de tonijn.
Maki sushi maken (standaard rolletjes)By far mijn lievelings!
De rollen zijn iets anders. Leg de bamboe mat klaar voor gebruik. Leg het nori vel met de gladde kant naar de onderkant en zorg dat je het vel met de sushirijst goed bedekt. Let op dat je wel een ruimte van ongeveer 1 cm vrij laat, deze heb je nodig om de rol weer dicht te maken. Vorm van de gesneden vis en andere ingrediënten vooraan op de plak rijst een lange horizontale rij en begin voorzichtig op te rollen. Je kunt eigenlijk alles wat je lekker vind in een rol combineren. Je gebruikt de bamboe mat om te rollen zodat je hem strak vast kan houden en stevig aan kan duwen tijdens het rollen. Door het vocht in de rijst blijft de nori goed aan elkaar plakken en gaat de rol niet meer open. Snijd daarna met een scherp mes de rollen in plakken. Mijn favorieten die ik gemaakt hebt zijn:
– Tonijn en komkommer
– Zalm en avocado
– Ei, komkommer, avocado, japanse pickle
Nigiri sushi maken (blokjes rijst met vis)
Nu je alles voorbereid hebt kan het ‘echte wek’ gaan beginnen. Pak een schaaltje met water voor je handen, het is ten slotte plakrijst, en zet een bord klaar waar je de rijst voor de nigiri op kunt leggen. Maak je handen nat en pak een bolletje rijst. Deze rol je in je handpalmen lekker soepel totdat je er een beetje een rechthoek in kunt vormen. Dit kan je doen door je handpalmen ligt tegen elkaar te drukken. Nadat je de blokjes rijst voor de nigiri gemaakt hebt kan je hier de stukken tonijn, zalm en ei op leggen. De stukjes tonijn en zalm vallen er soepel overheen, het ei niet. Om ervoor te zorgen dat alles goed blijft liggen scheur of knip je een klein stukje nori vel af en wikkel je dit er omheen. Door het vocht in de rijst zal dit blijven plakken.
Uramaki sushi maken (binnenstebuiten rol)
Wat ook een lekkere variant is, zijn de binnenstebuiten sushirollen (uramaki). Je begint hetzelfde en bedekt je nori vel met rijst. Deze strooi je helemaal vol met gebrande sesamzaadje. Leg een stuk huishoudfolie er op en draai dan alles om zodat de folie en de rijst op het bamboematje komen te liggen. Je legt dan je gewenste ingrediënten op het nori vel en rolt de sushirol precies zo dicht zoals je het net ook bij de normale rol hebt gedaan. Als je alles gemaakt hebt kan je het gaan opdienen. Wat je natuurlijk nooit mag vergeten is de wasabi, sojasaus en gember. Deze zet je in leuke schaaltjes op tafel, het liefst bij elk bordje 1 zodat iedereen zijn eigen schaaltje heeft. Iedereen kan dan zijn eigen sojasaus op sterkte maken met wasabi.
De foto’s zijn van onze tweede poging. De eerste keer waren de makis te groot en grof.
bron: leukerecepten.nl
Sushi, vis, maki, Japans