Meringues

Ingrediënten:

120 gram eiwit (van ca 4 eieren),

240 gram suiker,

1/2 citroen

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden (90 hete lucht). Neem de 1/2 citroen in handen en wrijf hiermee de beslagkom, de garde en je spatel mee schoon. Wrijf droog met een stukje keukenpapier.
  2. Giet de eiwitten in de beslagkom en mix op lage snelheid heel veel zuurstof in de eiwitten. Zet de mixer steeds een beetje hoger in snelheid tot er blijf doorkloppen tot er uiteindelijk ‘pieken’ vormen.
  3. In de hoogste stand voeg je eetlepel voor eetlepel de suiker toe aan de eiwitten. Voeg de volgende lepel pas toe als je ziet dat het schuim weer pieken vertoont! Als alle suiker is toegevoegd blijf je nog 5-10 minuten extra, op hoge snelheid kloppen. Het mengsel zal nu ook een stuk dikker zijn.
  4. Schep het beslag met de spatel in de spuitzak. Houd de spuitzak met twee handen vast:  je schrijfhand plaats je bovenaan de spuitzak en draai hem hiermee meteen een beetje dicht. Met deze hand oefen je de druk uit en knijp je steeds het beslag een beetje mee naar beneden. Je andere hand, plaats je halverwege de zak, om het spuitmondje mee te sturen.
  5. Spuit schuimpjes op de bakplaat van ongeveer 3-4 cm en eindig met een grote piek bovenop. Zorg dat je steeds een paar centimeter vrij houdt tussen de vormpjes. Varieer gerust met kartelmondjes voor sterretjes en kransen. En een ronde spuitmond voor de rondjes en de ‘meringue kisses’.  (Vroeger noemde we ze ook wel ‘negerzoenen’ )
  6. Kleine schuimpjes (2-3 cm breed) moeten 45 minuten worden gebakken. De grotere ronde meringue kisses (4-5 cm breed) hebben wel een uur nodig. En grote meringues, zoals ‘nestjes’ (7-10 cm) hebben zeker 2 uur nodig. Een grote pavlova kun je gerust 3 uur (of meer) laten drogen. De binnenkant moet wel ‘gestold’ zijn, maar mag wel een beetje zachter zijn als de buitenkant.
  7. Na afloop zet je de oven uit en stop een 2x dubbelgevouwen keukenpapiertje tussen de ovendeur. Zo kunnen  de meringues nog wat langer drogen, terwijl de oven afkoelt. Pluk ze daarna van het bakpapier af en laat ze op een koele ondergrond (bijv. aanrecht) verder helemaal afkoelen.
  8. Deze zelfgemaakte meringues zijn 2 weken houdbaar, bewaar ze dan wel in een luchtdichte trommel op een koele, droge plaats.

Bron: bettyskitchen.nl

Zoet, oven, vega, vegetarisch, dessert, na

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *