Ingrediënten:
Makreel:
- 4 makreelfilets
- olijfolie
- 1 el gemarineerde tomaten
- 40 g olijven
- 1 sinaasappel
- 100 doperwten
- 1 el kappertjes
- 1 el honing
- 2 el balsamicoazijn
- zout
- versgemalen peper
Witlof:
- 200 ml sinaasappelsap
- 1 kleine bos bladpeterselie
- 1 kleine bos dragon
- 2 el roomboter
- 6 stronkjes witlof
Aan de slag:
Makreel:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarm de grillpan voor. Smeer de velkant van de makreel in met olijfolie en gaar ze circa 6 minuten in de oven. Snijd de tomaten in reepjes en de olijven in ringen. Verwarm olie in een pan en fruit de tomaat, olijven, rasp van de sinaasappel, doperwten en kappertjes. Blus af met honing, balsamicoazijn en 200 ml olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Leg de makreel op borden en verdeel de saus erover.
Witlof:
Verwarm het sinaasappelsap in een brede pan en laat tot een derde indampen. Pluk de bladpeterselie en dragon.
Verwarm de sinaasappelsap en roer de boter erdoor. Halveer de stronkjes witlof. Verwijder een klein gedeelte van de kern. Snijd de helften in smalle repen. Voeg de witlof toe en glaceer 1-2 minuten. Snijd de peterselie en dragon grof. Roer de peterselie en dragon door de witlof en verwarm 30 seconden mee. Breng op smaak met een beetje zeezout en witte peper uit de molen.
Serveer met zelfgemaakte frietjes zoals op de foto.
Bron: 24kitchen.nl
Hoofd, vis, feestelijk