Ingrediënten:
Voor het deeg
- 310 gr bloem
- 56 gr suiker
- Flinke snuf zout
- 226 gr ongezouten boter gekoeld en in kleine blokjes
- 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen
Frangipane
- 125 gr zachte boter
- 125 gr poedersuiker
- 1/2 tl amandel extract
- 3 eieren
- 125 gr amandelmeel (fijngemalen amandelen werken ook top)
- 30 gr bloem
Icing
- 125 gr poedersuiker
- paar el water
- optioneel; citroensap
- Frambozen als topping
Aan de slag:
- Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met de beslaghaak, doe je de bloem en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
- Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal. Dit werkt met een keukenmachine wel echt het allergemakkelijkst.
- Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
- Frangipane:
- Om de frangipane te maken doe je de zachte boter en de poedersuiker samen in een mengkom en mix tot het romig en luchtig is geworden.
- Voeg de eieren er een voor een aan toe en meng elke keer goed door. Het zal er een beetje uit gaan zien alsof het aan het schiften is, maar maak je geen zorgen; het komt weer goed!
- Voeg het amandelextract toe terwijl de machine draait en voeg de bloem en het amandelmeel beetje voor beetje toe.
- Zodra je klaar bent om je taartjes in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. je kunt een grote vorm gebruiken of een paar lage. Het makkelijkste is het om een vormpje te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
- Bak je taartjes eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop gewichtjes te doen. Je kunt dure bakbonen gebruiken of rijst of gedroogde peulvruchten (die kun je daarna dus niet meer eten!)
- Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180 C. Haal de vormpjes eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
- Haal uit de oven.
- Doe de frangipane vulling in de vormpjes en strijk de bovenkant glad. Gebruik je fruit zoals appel dan kun je nu de stukjes appel in de bovenkant van de frangipane drukken en meebakken. Frambozen of ander teer fruit doe je er na het bakken pas op.
- Doe de taartjes in de oven en bak ze 25-30 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt.
- Zodra ze volledig zijn afgekoeld kun je de icing toe gaan voegen. Maak deze door de poedersuiker te mengen met het water of met de citroensap. Doe er niet meteen teveel vocht bij want je hebt niet veel nodig. Zorg dat het dun genoeg is om een mooie gladde bovenlaag te krijgen maar niet te dun zodat het meteen weer allemaal eraf loopt.
- Gebruik je tere vruchten druk dan bv de frambozen in de icing zolang die nog nat genoeg is en laat dit drogen.
- Je kunt met een lepel een beetje van de icing over je vruchten druppelen.
Bron: simoneskitchen.nl
Bij, gebak oven, zoet, bakken, taart, feest