Ingrediënten:
250g linguine
Ca. 500 gr venusschelpen/vongole
2 tbsp olive oil
4 garlic cloves chopped
4 shallots, chopped
100ml white wine
1 red chilli, diced
1 lemon, juice and zest
1 bunch of basil. (James zegt peterselie, maar ook hij kan zich vergissen)
1 tbsp tomato paste (hoort niet in het originele recept, maar geeft veel meer diepte)
250 gr of good quality cherrytomatoes in halves
Aan de slag:
snijd de sjalotten fijn, hak de knoflook. Snijd de chilipeper klein. Olie in de pan, en fruit bovenstaande ingrediënten tot glazig.
Tomatenpuree er bij en even laten ontzuren. Blus af met de wijn. Laat enkele minuten pruttelen.
Voeg de cherryromaten toe. Voeg de vongole toe.
Doe de pasta in zout kokend water en kook beetgaar (ca. 10 minuten bij “de cecco”-pasta)
Als de pasta bijna klaar is, afgieten (bewaar wat kookvocht) en toevoegen aan de saus.
Voeg op het laatst de zest en het sap van 1 citroen toe, schep om en voeg de basilicum toe.
Check op smaak en voeg evt peper of zout toe.
Serveer met een rustiek broodje om in de saus te dopen. Schaaf er parmezaan naar smaak over.
Bron: beetje James Martin, beetje Marianne
Pasta, Italiaans, misschien wel de beste pasta ooit, vis, schaaldieren, ultieme comfortfood