Ingrediënten:
ca 500 gram varkenshaas
Boemboe:
90 gram gepelde ui
2 teentjes knoflook
1/2 theelepel zout
2 theelepels djahe
beetje versgemalen peper
1 theelepel assem om de blokjes vlees mee in te smeren
Overige ingrediënten:
2 theelepels citroensap **
3 theelepels gula djawa **
half theekopje ketjap manis (ca 170 gram) **
2 theelepels rijstazijn **
1 theelepel gembersiroop **
alles met ** in een kommetje en vervolgens 30 tellen opwarmen in de magnetron, daarna even goed roeren. Even wegzetten want straks pas nodig – voor het gemak noemen we dit De Ketjapsaus.
Aan de slag:
Stap 1
Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender.
Stap 2
Vlees in blokjes snijden (niet al te klein want ze krimpen tijdens het bereiden; hoe kleiner je de blokjes snijdt, des te minder vleessap er in zit en dat leidt onherroepelijk tot taaiere blokjes). Wrijf de blokjes in met 1 theelepel assem en laat het even een half uurtje uurtje intrekken – niet in de koelkast leggen.
Note: vlees moet op kamertemperatuur zijn voordat het de wadjan ingaat – koud vlees wordt taai wanneer het verhit wordt.
Stap 3
Fruit de boemboe in 4 eetlepels olie op niet al te hoog vuur (boemboe mag niet wild spetteren, pruttelen is okee) gedurende twee minuten. Zet nu het vuur iets hoger en voeg de stukjes vlees toe, net zolang bakken totdat het vlees niet meer rood is (duurt bij mij ongeveer 3 minuten). Daarna vuur op laag en giet dan het kommetje met De Ketjapsaus erbij, o, wacht, eerst nog even een tweede keer in de magnetron zetten, ook weer 30 tellen, even goed roeren en dan de pan in met die saus.
Breng de hele bende nu al roerend aan de kook, zet vervolgens de wadjan op de kleinste pit, gas op standje laag en deksel op de wadjan. Laat het 20 minuten zachtjes pruttelen, wel af en toe even omscheppen. Tijdens dat pruttelen gaart het vlees verder.
Na die 20 minuten haal je het deksel van de wadjan en laat je alles gewoon doorpruttelen totdat jij vindt dat het vlees gaar is. Wel regelmatig omscheppen die handel want het gaat, zeker op het laatst, makkelijk aan de bodem van de pan kleven en vervolgens verbranden.
De truc is dat het vlees gaar is en de ketjapsaus voldoende ingedikt – de ketjap blijft dan mooi aan de vleesjes kleven. Wanneer de saus al voldoende is ingedikt, maar het vlees nog niet gaar genoeg naar jouw smaak, doe je de deksel weer op de wadjan en laat je ’t zo nog een poosje staan – wel van tijd tot tijd omscheppen he.
Bron: kokkieslomo.nl