Ingrediënten:
voor de Karamel:
-150 gram bruine Basterdsuiker
-60 gram Roomboter
-3 eetlepels lichte zoute sojasaus
-Halve theelepel kaneel
-1 theelepel vanille extract
voor het ijs:
-200 ml Slagroom
-Half blikje (190 ml) gecondenseerde melk
-125 gram ongezouten pinda’s grof gehakt
Aan de slag:
-Maak eerst de sojakaramel. Verwarm de suiker met de boter en 3 eetlepels sojasaus tot de suiker smelt en iets inkookt tot een lichte stroop. Breng op smaak met een snuf kaneel en vanille extract. Misschien nog wat sojasaus er bij naar smaak. Giet in een kom om af te koelen en zet opzij.
-Maak het ijs. Klop de slagroom en de gecondenseerde melk met een elektrische mixer zeker 5 minuten lang, tot het heel luchtig is. Spatel de pinda’s er door en giet al spatelen de helft van de karamel er door, zodat het ijs een gemarmerd effect krijgt. Schep het ijsmengsel in een lage diepvriesbak met deksel en zet ca. 6 uur in de vriezer.
-Serveer het ijs, met wat van de overgebleven Karamel er overheen. Of, met een gebakken banaan zoals Yvette van Boven suggereert. Het is haar recept tenslotte. Maar ook zonder de banaan vindt iedereen het heel lekker.
Dessert, zoet, ijs, na
Bron: Yvette van Boven