Heldere Tomaten consommee

Ingredienten:

  • 2 kilo heel rijpe tomaten* in stukjes
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 4 takjes dille + extra voor garnering
  • 3 el witte wijn, droge
  • 2 stengels bleekselderij in dunne boogjes
  • 2 oertomaten in verschillende kleuren* en in heel dunne plakjes
  • 1 el olijfolie + extra om te besprenkelen
  • 6 olijven, bijv. taggiasche of kalamata, zonder pit, in plakjes
  • notenbrood flinterdun gesneden, geroosterd, voor erbij

Aan de slag:

  • Doe blokjes tomaat met de ui, de helft van de knoflook, de helft van de dille, 2 el wijn en de bleekselderij in een kom en laat ze ± 1 uur marineren. Hak het tomatenmengsel in de keukenmachine nog wat kleiner met behulp van de pulseknop. Leg de theedoek in een zeef, zet boven een kom en schep het tomatenmengsel erin. Laat afgedekt in de koelkast ± 3 uur uitlekken. Het vocht dat eruit komt is helder. Breng de consommée goed op smaak met peper en zout.
  • Meng intussen de oertomaatplakjes met de rest van de knoflook en rest van de wijn, de dille, 1 el olijfolie en peper en zout. Laat ± 2 uur op kamertemperatuur intrekken. Verwarm de heldere soep op laag vuur. Laat de tomaatplakjes uitlekken – het uitlekvocht is ook heerlijk door de consommée – en verdeel met de olijven over voorverwarmde soepborden. Schenk de hete soep erop. Versier met wat extra dille en bedruppel met olijfolie. Geef het notenbrood erbij.
  • * Kies de lekkerste, rijpste tomaten die te koop zijn. Tasty tom bijv. heeft ook in winter nog veel smaak, omdat ze aan de tros gerijpt zijn. Kun je geen oertomaten kopen, gebruik dan bijv. dungesneden boogjes bleekselderij. Als de consommée nog een lichte kleur heeft, filter hem dan nog een keer door een koffiefilter, reken daar nog zeker 1-1½ uur voor. Bak de pulp die je overhoudt in olijfolie met wat ui, knoflook en tomatenpuree zachtjes, giet er genoeg bouillon op, zodat het een lekkere saus wordt en vries in voor later.

bron: deliciousmagazine.nl

Vega, vegan, feestelijk, voorgerecht, soep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *