Ingredienten:
plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloem- of archaideolie)
150 g suiker
4 limoenblaadjes/djeruk purut
2 pandanbladeren
verse laos, in stukjes gesneden
1 limoen, in partjes
1 el tamarindepasta
4 el sambal oelek
4 el pindakaas
250 g grof gemalen pinda’s
beetje warm of gekookt water, of wat kokosmelk, afhankelijk van smaak.
Aan de slag:
Doe de plantaardige olie in een pan, een laag ter hoogte van ongeveer twee vingers. Gooi hier de suiker, limoen- en pandanbladeren en laos bij. Roer dit even.
Doe de sambal en de partjes limoen er bij. Blijf roeren, de suiker gaat karameliseren en de saus mag even pruttelen. Nu zijn alle smaken goed ingetrokken en is het tijd om de pindakaas erbij te doen.
Maal de pinda’s handmatig of doe ze even in de blender. Zorg ervoor dat het grove stukken zijn; daar wordt de smaak intenser van. Gooi ze bij de rest van de saus en roer het geheel. Als je de saus iets te dik vindt, kun je er wat warm of gekookt water aan toevoegen en het geheel roeren totdat de saus wat dunner is.