Vega Roti

Ingrediënten:

Garam masala;

3 gesnipperde uien;

6 in stukjes gesneden tomaten;

6 gesnipperde tenen knoflook;

3 el. tom.puree;

6 el. masalla;

6 maggiblokjes of 3 blokjes groentenbouillon;

peper;

zout;

gemalen komijn (djinten);

bakolie;

3 aubergines;

1 kleine pompoen of een kwart van een grote pompoen;

600 gram kruimige aardappels geschild en in 4-ren gesneden;

250 gram in stukjes gesneden kouseband of sperzieboontjes (evt. uit de vriezer, zie tips)

gekookte en gepelde eieren naar wens;

3 el. suiker. 

Aan de slag:

In feite maak je drie stoofpannetjes waarin je bij alle drie de pannen begint met de zelfde basis:

  1. fruit 1 ui en 2 tenen knoflook;
  2. voeg een bouillonblokje of 2 maggiblokjes toe, 2 eetlepels masala en een afgestreken theelepel komijn en bak dit 2 min. mee;
  3. voeg 1 el. tomatenpuree en 2 tomaten mee en bak dit een minuut mee. 

Pan 1, de aubergine:

  1. begin met bovengenoemde standaardbereiding en voeg de aubergines in blokjes toe en 2 el. suiker. 
  2. Vermeng het goed met het mengsel en voeg 2 kopjes water toe. 
  3. Laat het geheel op zacht vuur sudderen en roer het om de 10 minuten om.
  4. Het is de bedoeling dat het goed zacht wordt en dit kan wel 45 minuten of langer duren. 
  5. De aubergine en het water moeten zich vermengen tot een saus. Voeg dus alleen water toe als het te droog wordt en laat het eventueel op het eind even inkoken. 
  6. Proef de saus goed, als he te flauw van smaak is voeg dan zout of bouillon toe, geen massala meer. Dit gerecht heeft wel wat zout nodig, wees niet te spaarzaam. 
  7. Het goedje krijgt een bruinige kleur, dat klopt. Het ziet er niet erg aantrekkelijk uit maar het is echt lekker!

Pan 2, de pompoen;

  1. Begin met bovengenoemde standaardbereiding en voeg de pompoen  en 1 el. suiker in blokjes toe. 
  2. Vermeng het goed met het mengsel en voeg 2 kopjes water toe. 
  3. Laat het geheel op zacht vuur sudderen en roer het na 5 min. om. 
  4. Het is de bedoeling dat het goed zacht wordt, pompoen is snel klaar. E.a hoeft max. 20 min. te koken. 
  5. De pompoen en het water moeten zich vermengen tot een saus. Voeg dus alleen water toe als het te droog wordt en laat het eventueel op het eind even inkoken. 

Pan 3, de aardappel, kouseband en ei;

  1. Begin met bovengenoemde standaard bereiding en voeg de aardappel toe.
  2. Vermeng het geheel goed en voeg 3 kopjes water toe. 
  3. Laat het geheel sudderen op zacht vuur. 
  4. Voeg al de aardappels bijna gaar zijn de kouseband (of sperzieboontjes) toe en laat dit nog 10 min meekoken. Let op dat het geheel niet te droog wordt en de aardappels aanbranden, voeg eventueel wat water toe. 
  5. Voeg 5 minuten voordat je het vuur uit doet de eieren toe zodat de saus er nog een beetje in kan trekken. 
  6. Ook dit moet een geheel worden dat niet te waterig is maar waar wel zeker een soort van saus bij hoort. Te veel water? haal de deksel tijdig van de pan.

Tips:

  • Traditioneel wordt kouseband in dit gerecht gebruikt. Ik vindt dat de bossen die hier te koop worden aangeboden vaak niet erg vers meer zijn. Persoonlijk gebruik ik graag kouseband uit de vriezer. 3 voordelen: goedkoper, verser en al gesneden. Ideaal. Overigens is dit ook in de grotere supermarkten vaak te koop. Geen kouseband? Gebruik gerust sperzieboontjes (dan wel vers of uit de vriezer), die hebben echt bijna de zelfde smaak!
  • De gerechten zijn in te vriezen op de aardappel na.

Bron: kookvegametmijmee.blogspot.com

Roti, surinaams, vegetarisch, vega, hoofd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *