Paté met Konijn en gedroogde pruimen

Ingrediënten:

  • 2 dl rode wijn
  • ½ dl calvados (of cognac of witte port of rode, die heb ik hier gebruikt)
  • 8 jeneverbessen
  • 2 kruidnagels
  • 4 laurierblaadjes
  • enkele takjes tijm
  • boter
  • peper
  • zout
  • 200 g kippenlevers (of kalfslever), 2 minuutjes gekookt
  • 4 konijnenbouten
  • enkele blaadjes salie
  • 200 g gedroogde pruimen
  • 2 eieren
  • 100 g wit toastbrood
  • 12 g colorosozout (kleurzout)
  • 300 g gerookt spek (rechte plakjes)

Verder nodig:

een keukenmachine met K-vormig hulpstuk en vleesmolen, een zeef, een terrine en een ovenschaal

Aan de slag:

  • 2 dl rode wijn
  • ½ dl calvados (of cognac of witte porto)
  • 8 jeneverbessen
  • 2 kruidnagels
  • 4 laurierblaadjes
  • enkele takjes tijm

Begin met de marinade. Verwarm de rode wijn en de calvados in een kleine kookpot. Kneus de jeneverbessen en doe ze in de kookpot, samen met de kruidnagels, de laurierblaadjes en de tijm.

  • boter
  • peper
  • zout
  • 200 g kippenlevers (of kalfslever)

Smelt een klont boter in een pan en bak de lever kort aan. Kruid met peper en zout.

Zeef tijdens het bakken de marinade over het vlees. Zet het vuur af en laat afkoelen.

  • 4 konijnenbouten

Ontbeen intussen de konijnenbouten. Snijd het konijnenvlees voorzichtig van het been.

Snijd ¼ van het konijnenvlees in kleine stukken. Doe ze in de mengkom van de keukenmachine. Deze stukjes zorgen voor wat beet in de paté. Zet de overige lapjes konijnenvlees apart. Die maal je straks fijn.

  • enkele blaadjes salie
  • 200 g gedroogde pruimen

Snijd de gedroogde pruimen en de blaadjes salie fijn. Doe ze bij het konijnenvlees in de mengkom.

  • 2 eieren

Breek ook de eieren in de mengkom.

Verwarm de oven voor op 150 °C.

  • 100 g wit toastbrood

Gebruik de vleesmolen om de gebakken lever fijn te malen. Maal vervolgens het apart gehouden konijnenvlees fijn. Haal ook het toastbrood door de vleesmolen. Verzamel alles in de mengkom.

  • 12 g colorosozout (kleurzout)
  • peper

Voeg het kleurzout of pekelzout toe. Dit type zout houdt de paté rozig na het bakken. Breng verder op smaak met peper.

Klik het K-vormig hulpstuk in de keukenmachine en zet de mengkom op zijn plaats. Laat de machine draaien.

  • 300 g gerookt spek

Snijd het zwoerd van het gerookt spek. Drapeer de lapjes in de terrine. Bedek er de bodem en de randen mee en laat de rest over de rand hangen.

Schep het vleesmengsel in de terrine en druk goed aan.

Het is essentieel om de paté te garen ‘au bain-marie’. Vul een ovenschaal met water en plaats de terrine met paté in het waterbad.

Bak de paté gedurende 1 uur en 30 minuten in de voorverwarmde oven van 150 °C.

Neem na afloop de terrine uit de schaal met water en laat de paté volledig afkoelen.

Ik heb de Paté 2 dagen in de terrine laten rijpen in de ijskast.

Ontvorm de paté door de terrine om te keren.

Snijd de paté in plakjes en serveer met een sneetje getoast brood en cornichons.

Het zijn aardig wat plakjes, maar je kunt deze per stuk in wat clingfilm inpakken en vervolgens per zes in een diepvrieszakje invriezen. Zo heb je wat langer plezier van je werk. Want een werkje is het wel.

Pate, Frans, feestelijk, voor, tapas, entree, ambachtelijk

bron: dagelijksekost.een.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *