Ingredienten:
1,2 kg uien
100 gram boter
2 eetl. olijfolie
1 theel. zout
2 eetl. Pittige worcestershiresaus (of als ’t gewone is, ook een snufje chilipoeder er bij)
100 ml witte wijn
stuk of 10 takjes tijm
6 takjes salie (optioneel, zonder lukt ook)
300 gram pasta naar keuze
50 gram Parmezaanse kaas, geraspt + extra
paar takjes oregano, om te garneren (optioneel)
zwarte peper uit de molen
Aan de slag:
Pel de uien, halveer ze en snij ze in halveringen. Niet te dik, niet te dun.
Verwarm een ruime gietijzeren pan. Als je geen gietijzeren pan hebt, kun je ook een ruime koekenpan nemen. Voeg de olijfolie en de boter toe en laat de boter smelten.
Voeg de uiringen toe en bak al omscheppend glazig. Voeg het zout toe en laat nu onder af en toe roeren karamelliseren. Echt af en toe roeren hoor, anders bakken de uien niet lekker aan. Neem hier rustig de tijd voor, minstens een half uur.
Voeg als de uien al lekker gebruind zijn de worcestershiresaus toe. Laat weer verder smoren slash bakken tot de uien nog donkerder zijn.
Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg toe, samen met de salieblaadjes.
Als de uien echt goed donker van kleur zijn (na zeker drie kwartier), blus ze dan af met de wijn. Laat de alcohol verdampen en zet het vuur laag.
Kook in een andere pan de pasta in ruim, goed gezouten water al dente. Schep met een schuimspaan uit het water en voeg met aanhangend kookvocht toe aan de uienragout. Voeg de geraspte Parmezaan toe en roer alles door elkaar. Serveer de pasta met blaadjes verse oregano, meer kaas en eventueel nog wat zwarte peper. Geniet. En niet met mate.
pasta, Italiaans, vegetarisch, ui, hoofd, comfort
bron: Vanja van der Leeden