Ingredienten:
750 gram broccoli (of 2 stronken)
1 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, kleingesneden of geperst
1 prei, in dunne halve ringetjes gesneden.
800 ml heet water met 2 groentebouillonblokjes
1 ruime eetlepel gedroogde basilicum
1 ruime eetlepel gedroogde oregano
Zout naar smaak
125 ml room
Stokbroodje en geraspte kaas om mee te gratineren
Aan de slag:
Snijd de broccoli in roosjes
Verwarm een eetlepel olijfolie in een grote soeppan. Fruit de ui gedurende 2 minuten
Voeg de knoflook en de prei toe, vervolgens de basilicum en oregano en bak dit 2 minuten mee
Voeg nu de broccoli toe en bak nogmaals 2 minuten mee op niet al te hoog vuur
Nu het water met de bouillonblokjes voeg evt zout toe. Breng aan de kook en laat zacht koken gedurende ca. 15 minuten of tot de broccoli gaar is.
Verwarm intussen de oven op ca. 200 graden en plaats het stokbroodje, in de lengte doorgesneden en bedekt met de geraspte kaas op een rooster in de oven. Neem er uit al de kaas gesmolten is.
zet het vuur onder de soep uit, voeg 62,5 ml room toe en pureer de soep met de staafmixer tot een gladde soep. Schep de soep in kommen en maak een swirl in iedere kom met de overgebleven room.
Serveer met het stokbrood en garneer eventueel met een blaadje verse basilicum
Serveervariaties:
1: bak met de ui een fijngesneden chilipeper mee
2: voeg bij het serveren wat chilivlokken toe
3: schepje groene pesto er doorheen
Soep, broccoli, vega, vegetarisch, maaltijdsoep, gezond