Bapao

ingrediënten:

VULLING optie 1:

350 gr rundergehakt en/of vegetarisch rulgehakt (werkt top)

1ui

2 teentjes knoflook

1/2 tl gemberpoeder

1 tl sambal

3 el ketjap

2 el gembersiroop

stukje trassi

Optioneel: extra pittig, klein gesneden lombok/chilipeper

peper en zout

VULLING optie 2:

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

300 gr half-om-halfgehakt

2 el sojasaus

sambal, naar smaak

zout en peper

VULLING optie 3 van kokkie Slomo:

350 gram rundergehakt

3 kleine sjalotjes * (en dan bedoel ik ook echt kleine sjalotjes, kleiner dan een eh…, kastanje)
2 teentjes knoflook *
halve theelepel djahe *
1 theelepel sambal trassi *
iets meer dan een halve theelepel zout *
beetje versgemalen peper *
3 eetlepels ketjap manis *

3 eetlepels sweetened red bean paste (in blik, van Wu Chung, te koop bij de toko)
3 eetlepels water
2 eetlepels Chinese gembersiroop (ook te koop bij de toko)

Nu meteen de bereiding voor optie 3:

Stap 1, de vulling
Doe alle ingrediënten waar een * achter staat in de blender en maal ’t fijn. Schep het vervolgens door ’t gehakt en laat dat zo even een half uurtje staan. (Ik laat ’t meestal een nacht in de koelkast staan voordat ik ermee verder ga.)

Stap 2, de vulling, deel 2
Schep 3 eetlepels red bean paste in een kommetje en roer er 3 eetlepels warm water doorheen. Zet de wadjan op het vuur (geen olie gebruiken) en mik het gehakt in de pan. Bak en rul het net zolang totdat de vleessappen uit het gehakt vrijkomen – overigens moet het vuur niet te hoog, gewoon rustig bakken die handel. Doe de (met water aangelengde) red bean paste bij het gehakt en schep het er doorheen. Vervolgens schep je 2 eetlepels Chinese gembersiroop door het gehakt en nu moet je alsmaar blijven omscheppen totdat het grootste gedeelte van het vocht in de wadjan verdampt is. De bedoeling is dat het gehakt niet meer waterig is, maar drabbig. Gas uit, gehakt op een groot bord scheppen en met een vork alles even prakken. Daarna alles in een bakje en even wegzetten.

DEEG:

500 gr bapaomeel

7 gr gedroogde gist

7 gr zout

1 el suiker

1 el zonnebloemolie:

300 ml water, lauwwarm

CHILISAUS:

100 ml azijn

200 gr suiker

50 ml gembersiroop

2 teentjes knoflook, gesnipperd

4 rode pepers, fijngesneden

1 el tapioca

1 el fishsauce

Aan de slag:

  1. Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed tot een gladde bal. Laat het 15 minuten rijzen in een met olie ingevette kom en afgedekt met een vochtige doek.
     
  2. Snij de ui en de knoflook en bak deze aan in een beetje olie. Voeg het gehakt toe en bak het bruin. Voeg de rest van de ingrediënten van de vulling toe en kook deze tot er geen vrij vocht meer in de pan zit. Laat afkoelen.
     
  3. Rol een sliert van het deeg en verdeel die in 10 stukken. Rol deze stukjes uit tot een plakje en verdeel de vulling over deze plakjes. Vouw ze nu voorzichtig dicht en leg ze op een stukje bakpapier.  Laat ze 40 min rijzen.
     
  4. Maak ondertussen de chilisaus. Maak een papje van de tapioca met enkele eetlepels water. Snij de rest van de ingrediënten en doe alles in de pan en kook enkele minuten. Zet het vuur zacht. Meng tapiocapapje door mengsel en roer door. Laat dit afkoelen. De saus wordt dikker als het afkoelt.
  5. Zet de stoompan klaar en vouw over de deksel een theedoek zodat er geen druppels van de deksel op de broodjes vallen. Stoom de bapao in 15 minuten gaar.
     
  6. Maak het bord op en serveer de bapao met de zelfgemaakte chilisaus.

Bapao’s zijn ook enorm goed in te vriezen!

indisch, bapao, pittig, vega

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *